Powered By Blogger

zondag 10 april 2016

LANGE LISROUTE

et marktplein met zijn O.L.Vrouwekerk te  Nieuwpoort is de startplaats voor de Lange Lisroute. Lange betekent niet dat de Lisroute lang is, maar Lange Lis is in de volksmond een woord voor Langgeleed. 
Het langgeleed is een afwatering die uitmond in de havengeul. 
Voor de Lange Lisroute te fietsen moet men zeker een volledige dag spenderen, niet alleen voor maar ook na de route kan men in Nieuwpoort makkelijk een uurtje of 2 rondzeulen. 
Wegens werkzaamheden aan de Vismijn te Nieuwpoort heeft de route de eerste km's een ander traject aangenomen. 
Laat ons maar eens beginnen met onze fietstocht, we starten dus aan de markt en fietsen rechts richting Willem De Roolaan waar we de bordjes volgen naar het sluizencomplex, de Ganzepoot genoemd. 
Via deze Ganzepoot staan niet minder dan 6 verschillende afwateringen in verbinding met de havengeul. Aan onze linkerzijde ziet men het prachtige monument van Koning Albert, via een klein ommetje is die perfect te bezoeken. 
We fietsen over enkele sluizen en fietsen net voor de Yzer richting spaarbekken op een prachtig nieuw fietspad. Sinds de aanleg van dit nieuwe fietspad is de Lange Lisroute iets veranderd, gelukkig in de positieve zin. 


Wanneer we de Uniebrug bereiken fietsen we mooi onder de brug door en vervolgen de Yzer. Na zo'n km verlaten we de Yzer en fietsen richting Ramskapelle waar men verschillende gedenkstenen kan bewonderen die zich doen herinneren aan de oorlog. 


       

Aan de oude spoorwegbedding net voor Ramskapelle dorp draaien we linksaf richting Diksmuide. Wat ik hier wel wil meegeven is het feit dat de route Ramskapelle zelf niet aan doet, wil men die toch even bezoeken wat zeker de moeite is, kan aan de spoorwegbedding rechtdoor fietsen, na 200m komt men al in het dorp aan en kan men er genieten van de terrasjes aldaar aanwezig. 
Ongeveer 3km fietsen we langs deze frontzate, wanneer we de oude spoorwegbedding verlaten fietsen we richting Booitshoeke, het dorpje zelf doen we niet aan (spijtig). Wie er toch heen wil, geen probleem, de kerk en het dorp zijn op amper 500m van de route. 
We fietsen verder richting Veurne en dwarsen eerst een drukke rijksweg, na dit euvel is het heerlijk fietsen tot in Veurne. Het centrum van Veurne doet de route niet aan, maar hier kan men weerom de route verlaten en naar de markt fietsen waar talrijke terrasjes aanwezig zijn. 
Net over de brug en het kanaal gaan we zo'n honderd meter verderop naar rechts om terug het kanaal te bereiken. Het kanaal Veurne Nieuwpoort gaan we nu enkele km's volgen tot in Wulpen. Spijtig maar helaas moeten we net na Wulpen het kanaal verlaten. 
Eigenlijk kan men het kanaal verder volgen via de Schapenwegel (een schitterend geasfalteerd fietspad) tot in Nieuwpoort waar men automatisch terug op de route komt. Graag zou ik hier een aanpassing zien aan de route, mocht de route verder lopen langs dit heerlijke fietspad, dan zou men de drukke N396 vermijden waar men toch 1km moet langs fietsen + zou men de gevaarlijke oversteek vermijden aan de N355. 
Goed wij volgen de route verder via de bordjes en fietsen verder richting Nieuwpoort. Na de oversteek van de N355 fietsen we terug richting kanaal en volgen die tot we linksaf afdraaien richting centrum waar de markt ons lekker laat nagenieten van de vele terrasjes. 
Net voor we de markt bereiken, fietsen we nog voorbij de oude Sint Laurentiustoren ook genaamd de "Duvetorre" (1281) die bijna volledig vervallen is, het aanwezige kanon erbij met gedenkplaat vertelt alles over dit geschut die ons moest verdedigen. 

PANORAMAROUTE

Breskens gelegen aan de monding van de Westerschelde met zijn prachtige jachthaven en vissershaven is de startplaats voor de Panoramaroute. In Breskens kan men via de overzet voor fietsers en wandelaars naar het eiland Walcheren varen. 
Wij gaan nu die richting niet uit, maar gaan de Panoramaroute fietsen, we fietsen langs de vissershaven en een deel door de dorpskern om in het weidse landschap te arriveren, wanneer men richting kust kijkt kan men de hoge appartementsgebouwen zien. 
We komen in Nummer Een aan, ja zo heet dit klein gehuchtje van Sluis, en krijgen een kort stukje afzonderlijk fietspad. Slijkplaat is het volgende gehucht waar we doorheen fietsen, wat een rare namen hebben die gehuchten. 
We zijn er zo door, in Schoondijke fietsen we voorbij de molen van dit dorp, iets verder op de route fietsen we langs de Nieuwerkerkse kreek om daarna in Groede aan het kerkje de terrasjes op te zoeken. 
Steeds fietsen we langs rustige wegen om in Nieuwvliet uiteindelijk de duinen in te fietsen op een zeer mooi onverhard fietspad, niet verschieten tijdens het fietsen wanneer men opeens iemand naakt ziet lopen, langs dit stuk is nl. een groot naaktstrand. 
We fietsen langs dit (heerlijk) fietspad met konstant zicht op de Westerschelde aan onze linkerzijde en de open vlakke weilanden aan onze rechterzijde. We fietsen voorbij de vuurtoren van Breskens, deze vuurtoren stamt uit 1867 en is de oudste gietijzeren vuurtoren die Nederland nog heeft. 


We naderen Breskens en zien de veerboot net binnenvaren.


We houden even halt en genieten op een rustbank van het heerlijke landschap en praten nog even na over onze relatief korte maar bijzonder mooie route. 
De Panoramaroute is best combineerbaar met de Zwinroute, beide routes tezamen is 73km en is in Nieuwvliet Bad aan elkaar te knopen. 

ZWINROUTE

Een aan te raden fietsroute net over de grens is de Zwinroute, deze route van 38km start in de badstad Cadzand. Vanaf deze toeristische sattelietdorp fietsen we richting Nieuwvliet. Wanneer we aan paddestoel 18873 komen fietsen we de dijk op, vanop deze plaats krijg je schitterende vergezichten, zowel op zee als op het binnenland. We maken een grote bocht rond verdronken Zwarte Polder, en genieten van het prachtig zicht op de Westerschelde.
In Nieuwvliet Bad verlaten we de dijk om vanaf nu de polders in te fietsen, we fietsen door Nieuwvliet richting Zuidzande langs rustige wegen en open vlakte, bij veel wind uit het westen kan het hier best stevig waaien. We naderen het zeer druk bezochte Sluis, en fietsen via een van de mooiste onverharde paden rondom Sluis.
 
Wanneer we de baan moeten dwarsen verlaten we even de route en fietsen richting centrum alwaar we de prachtige windmolen De Brak kunnen bezichtigen, aan deze molen is een prachtige terras voorzien. Na onze stop fietsen we terug naar ons punt waar we de route verlaten hebben want we moeten zeker nog langs het prachtige fietspad onze route verder afwerken. Aan het einde van dit fietspad fietsen we voorbij een ruïne, we fietsen hier linksaf en fietsen over de Damse vaart. Het volgende dorp waar we doorheen fietsen is het schitterende St Anna ter Muiden en vervolgens Retranchement, weerom genieten we van een prachtige molen en heerlijke terrasjes Na de doortocht in dit heerlijke dorpje wacht ons een volgende fietspad die lang in ons geheugen blijft hangen, gewoonweg schitterend, bijna niet te geloven dat zoiets bestaat. Cadzand Bad komt terug in zicht, eerst fietsen we nog via een fietsbrug over het kanaal naar Cadzand om uiteindelijk het sattelietdorp terug te bereiken

MOLENROUTE

De gemeente Kortemark mag terecht prat gaan op zijn 4 prachtige molens. Deze fietsroute wordt voorgesteld om dit soms vergeten patrimonium meer bekend te maken. Langs de route fietsen we achtereenvolgens langs de Couchezmolen, Wullepitmolen,

Kruisstraatmolen en Koutermolen. De route start aan het gemeentehuis van Kortemark en gaat via rustige wegen richting Handzame, het landschap onderweg is licht glooiend en bied af en toe leuke vergezichten. De route blijft rustig en kronkelend tot in Zarren, ondertussen zijn we 2 molens voorbij, in Werken fietsen we via de kloosterwegel rond de Kruisstraatmolen. Na Werken krijgen we wat meer drukke wegen tot in Kortemark. Net voor het einde krijgen we de laatste molen, nl. de Koutermolen

HOPPELANDROUTE

Wie aan Hoppe denkt, denkt aan Poperinge en  Hoppeplanten waar men het heerlijke Hoppebier van maakt.
Van deze plant hebben ze een route gemaakt om en rond Poperinge, nl. De Hoppelandroute.
Normaal start de route in Poperinge, maar wij kozen een rustiger plaats in Haringe. De bedoeling van deze start in Haringe was eigenlijk om ongeveer rond het middaguur aan te komen aan herberg de Helleketel.  In deze herberg kan men nog proeven van enkele specialiteiten zoals de Picon en een boerestutte met e pattate in de peele.
Goed we zijn nog niet zover, eerst fietsen we vanuit Haringe aan de kerk naar de route, dit is maar een kleine km. We fietsen op zeer rustige wegen die overwegend gekenmerkt word door de landbouw aan weerszijden van onze route, grote boerderijen staan aan de horizon te pronken met zijn grote stallingen.
De wegen waar we langs fietsen zijn zo rustig dat geen enkel burgemeester weet dat ze bestaan, enkel de boeren weten het, op sommige plaatsen is het wegdek zo stuk gereden door de grote tractoren dat het bijna onmogelijk fietsen is, gelukkig vinden we nog een smal strookje om langs te fietsen. Bij dit minpuntje is er natuurlijk een pluspunt, geen enkel auto komt er langs, de wegen zijn voor ons alleen.
Wanneer we bijna de N308 bereiken zien we rechts van ons te midden van de koeien een eigenaardig bouwsel staan, ooit zou vroeger een doolhof bestaan hebben bij kasteel Koudhof en dit is een overblijfsel ervan.
Aan de N308 die we rechts aanhouden fietsen we voorbij het kasteel Koudhof, tevens woonplaats van Graaf ‘d Udekem ‘d Acoz.
Wanneer we de grote baan verlaten waar een prachtig fietspad langsloopt beginnen we aan de eerste langzame klimmetjes, beetje bij beetje klimmen we richting Fazantheuvel, met zijn 62m het hoogste punt langs de route,

om bij de heuvel te raken moet men 100m de route verlaten langs een onverharde weg  maar….het is wel de moeite, op deze plaats heeft men een schitterend overzicht over de streek.
We zijn nu ook op een 500m van de Helleketel, om dit te bereiken moeten we terug even de route verlaten, helaas…bij aankomst is de Helleketel gesloten, wat een pech.
Aan de rand van het Helleketelbos vinden we een bankje waar we onze broodjes dan maar uit noodzaak verorberen.
Landelijke en rustige wegen brengen ons verder tot hartje Poperinge waar we genieten van een van de vele terrasjes aanwezig.
Voor de geïnteresseerden, in Poperinge kan men een bezoek brengen aan het Hoppemuseum.
Bij vertrek in Poperinge krijgen we terug een klimmetje langs een niet al te leuke straat, de klinkertjes liggen er niet te mooi bij en alles wat loshangt aan de fiets maakt danig lawaai.
Eens dit voorbij krijgen we betere wegen voor de wielen geschoven, we fietsen geregeld langs grote Hoppevelden 


tot we het bordje zien staan richting Abdij der Trappisten, daar ik geen zo’n trappistenzot ben (Sorry, Vader Abt) fiets ik er niet heen maar blijf de route verder vervolgen richting eindpunt in Haringe.

KREKELDALROUTE

Je verkent de vallei van de Krekebeek, die met de Handzamevallei een oostelijke uitloper van het IJzerbekken vormt. Drie geografische streken ontmoeten elkaar hier: de polders, de zandstreek en de zandleemstreek. Je fietst door de Bethoosterse Broeken naar Koekelare. Op de grens met het Houtland ben je op het hoogste punt van de noordeljke heuvelrij. Je daalt af naar Kortemark en fietst verder naar Werken. Via Houthulst en Klerken keer je terug naar Diksmuide













RIANTE POLDERROUTE

Je maakt kennis met de Zwinstreek en de zeepolders tussen Knokke-Heist en Damme. Het gebied vormt één van de gaafste polderlandschappen van Vlaanderen. Je fietst langs de Damse Vaart en over oude zeeweringsdijken. Langs pittoreske dorpjes met oude hoeven. Daarnaast kom je ook langs de kust met Duinbergen, Albertstrand en de beboste binnenduinen van het Zoute.














YZERBROEKENROUTE

De Westhoek is wellicht de verrassendste streek van toeristisch Vlaanderen.
U vindt er een uitbundige mix van natuur en comfort, van authenticiteit en plezier, van cultuur en gezelligheid. Beboste heuveltoppen, de IJzervlakte, de polders, historische stadjes, knusse dorpen, stuk voor stuk nodigen ze uit tot leuke ontdekkingstochten.
De IJzerbroekenroute is typische een route die bijna aan deze voorwaarden voldoet.
 
Enkel de beboste heuveltoppen zijn hier niet van toepassing, de IJzervlakte, polders en knusse dorpen zijn volop aanwezig.
Gestart aan de Steenstraat aan de Ieperlee die gelegen is tussen Bikschote en Zuidschote brengt de route ons langs rustige wegen via akkerbouw richting Reninge.
De prachtige Sint Rictrudiskerk trekt ver voor we het dorp bereiken onze aandacht. Na een bezoekje aan het kerkhof waar een oom begraven ligt die stierf op jonge leeftijd fietsen we verder richting de IJzer.
Aangekomen aan deze waterloop die menigmaal buiten zijn oevers treed, fietsen we linksaf richting Fintele.
In dit gehucht stromen de IJzer en de Lovaart samen, sluiswachter zijn in dit gehucht is zeker geen pretje bij hevige regen.
Na een bezoekje aan een van de lokale terrasjes gaat onze route verder via kronkelende en rustige wegen richting Lo.
Dit dorp is een aanrader wat betreft kunst, hier kan men makkelijk enkele uren besteden aan het bezoeken van diverse tentoonstellingen. De Westpoort, Caesarsboom, Markeymolen, Duiventoren en Sint Pieterskerk zijn stuk voor stuk schitterende bezienswaardigheden.
Na een rondje in het dorp fietsen we weerom de vrije natuur in, de stilte en rust langs de route blijft ons begeleiden, aangekomen aan de Knokkebrug is het even wat drukker, drukte door de vele fietsers die hier de brug over gaan, we blijven even stilstaan aan de brug en zijn getuige van enkele ligfietsers die voorbijzoeven.
Aan de Knokkebrug kan men de samenvloeing bewonderen van IJzer en Ieperlee, langs deze laatste gaan we onze weg verder vervolgen, 7km fietsen we langs dit heerlijk kanaal tot we terug ons einde bereiken aan de Steenstraat, net voor het einde zien we aan onze linkerzijde het monument van de gebroeders Van Raemdonck die op 22jarige leeftijd het leven lieten tijdens de eerste wereldoorlog.
Tijdens het fietsen in de Westhoek wordt men meerder malen herinnerd aan deze gruwel die vele mensenlevens heeft gekost

BEDEVAARTSROUTE


Bedevaartroute (40km)
De fietsroute verkent de zachtglooiende streek tussen Roeselare en Menen. Hier herinneren tal van elementen aan de godsdienstige devotie van de landelijke bevolking. Dadizele (deelgemeente van Moorslede), het uitgangspunt van de route, is al sinds de 14de eeuw een vermaard bedevaartsoord. Veel gehuchten en dorpen die op de rondrit worden aangedaan, waren vroeger belangrijke verzamelplaatsen voor pelgrims, en tientallen kapelletjes langsheen het traject getuigen van de aloude Mariaverering. Brede heuvelruggen en mooie vergezichten begeleiden de fietser op zijn tocht langs het imposante Tyne Cot Cemetery te Zonnebeke, het Lievenscentrum Bunderhove te Moorslede, de groene omgeving van het Teerlingbos en het kasteeldomein De Koekuit. De terugweg leidt langs de oude spoorlijn Roeselare-Menen, met een overvloed aan bloemen en kruiden

















GENTELEROUTE

33 km Blankenberge en hinterland.
Deze lusvormige route voert ons door landelijk gebied van Blankenberge tot de rand van Brugge. De weidse uitzichten over de Vlaamse polders en de vredige polderdorpjes vormen het decor van een heerlijke tocht.
We vertrekken aan het VVV-kantoor tegenover het station van Blankenberge en volgen de bewegwijzering om via de Schaerebrugstraat in deelgemeente Uitkerke te belanden. Hier rijden we de eeuwenoude Blankenbergse Dijk op om in het typische polderlandschap terecht te komen. Deze dijk, vroeger Gentele genaamd, maakte deel uit van een dijkensysteem dat het achterliggende gebied moest beschermen tegen de al te opdringerige zee. Bemerk het mooie straatnaambord van de Kuiperscheeweg.
Even verder bereiken we het gehucht St-Jan-op-den-Dijk. Aan de rechterkant zie je de St Jakobskapel. Achter het gebouw bevindt zich een overblijfsel van een Duits geschut (WO I). We vervolgen de Blankenbergse Dijk om Zuienkerke te bereiken. Het kerkje werd heropgebouwd in 1609, alleen de toren in de gevel is een overblijfsel van de 12de eeuwse Romaanse kerk.
Verderop rijden we door het gehucht Strooiendorp met opvallend meer hagen (meidoorn) en bomenrijen, om de gemeentegrens met Brugge te bereiken. Opletten om de drukke Oostendse Steenweg over te steken. We fietsen verder en zien algauw de 'Grote Poldermolen' voor ons opdoemen. We steken de Blankenbergse vaart over en volgen de linkeroever, de oude kerkwegel (onverhard), om de dorpskern van Meetkerke te bereiken. Je kan even naar rechts om de kerk met het 'mirakuleuze' Mariabeeldje (bedevaartsoord) te bezoeken of de tocht vervolgen naar links langs de Mareweg, waar we voorbij een veldkapel fietsen om de 'Meetkerkse Moere' te bereiken, een gebied waar vroeger turf gestoken werd tot het beneden de zeespiegel kwam te liggen en onder water liep. De Grote Poldermolen zorgde voor het wegpompen van het water naar de Blankenbergse vaart. HoutaveDe 'Moere' is een gekend gebied voor water- en weidevogels.
We vervolgen de route om Houtave te bereiken, waar de kerk een bezoekje overwaard is, het 17-18de eeuwse houtsnijwerk en de uitbeeldingen van de lichamelijke werken van barmhartigheid (17de) zijn pareltjes van volkskunst. We fietsen voorbij herberg 'Drie Koningen' (1786) en dwarsen verderop nogmaals de drukke Oostendse Steenweg. We volgen de bewegwijzering om op de Oosternieuwweg, aan de rechterkant, de 'Groote Madaleene' hoeve te vinden, ze dateert uit de Middeleeuwen en was 81 ha groot.
We bereiken de Brugse Steenweg, een oude trekweg, reeds in de 9de eeuw gemaakt door schaapherders. Verderop rijden we Nieuwmunster binnen, waarschijnlijk een van de oudste nederzettingen, er werden zelfs Romeinse overblijfselen gevonden. De St-Bartholomeuskerk bevat o.m. een mooie rozenkransretabel (1641) en kerkmeubilair uit de 17-18de eeuw. Nieuwmunster voorbij, rijden we via een ommetje weer de uitgestrekte (1200 ha) Uitkerkse Polder' in. Ook dit natuurgebied deed dienst als turfleverancier, vandaar het minder egale uiterlijk, de vele beken, sloten en poelen met een uitzonderlijke rijkheid aan fauna en flora.
Na enkele kilometer fietsen doorheen de polder, steken we opnieuw de Blankenbergse vaart over, die hier op zijn breedst is. De vaart deed niet alleen dienst als afwatering, maar was vroeger ook een belangrijke transportweg (vis, bouwmateriaal). Via de Schaerebrugstraat nemen we afscheid van de Uitkerkse Polder en bereiken zo opnieuw de bebouwde zone van Blankenberge