Powered By Blogger

zondag 10 april 2016

HOPPELANDROUTE

Wie aan Hoppe denkt, denkt aan Poperinge en  Hoppeplanten waar men het heerlijke Hoppebier van maakt.
Van deze plant hebben ze een route gemaakt om en rond Poperinge, nl. De Hoppelandroute.
Normaal start de route in Poperinge, maar wij kozen een rustiger plaats in Haringe. De bedoeling van deze start in Haringe was eigenlijk om ongeveer rond het middaguur aan te komen aan herberg de Helleketel.  In deze herberg kan men nog proeven van enkele specialiteiten zoals de Picon en een boerestutte met e pattate in de peele.
Goed we zijn nog niet zover, eerst fietsen we vanuit Haringe aan de kerk naar de route, dit is maar een kleine km. We fietsen op zeer rustige wegen die overwegend gekenmerkt word door de landbouw aan weerszijden van onze route, grote boerderijen staan aan de horizon te pronken met zijn grote stallingen.
De wegen waar we langs fietsen zijn zo rustig dat geen enkel burgemeester weet dat ze bestaan, enkel de boeren weten het, op sommige plaatsen is het wegdek zo stuk gereden door de grote tractoren dat het bijna onmogelijk fietsen is, gelukkig vinden we nog een smal strookje om langs te fietsen. Bij dit minpuntje is er natuurlijk een pluspunt, geen enkel auto komt er langs, de wegen zijn voor ons alleen.
Wanneer we bijna de N308 bereiken zien we rechts van ons te midden van de koeien een eigenaardig bouwsel staan, ooit zou vroeger een doolhof bestaan hebben bij kasteel Koudhof en dit is een overblijfsel ervan.
Aan de N308 die we rechts aanhouden fietsen we voorbij het kasteel Koudhof, tevens woonplaats van Graaf ‘d Udekem ‘d Acoz.
Wanneer we de grote baan verlaten waar een prachtig fietspad langsloopt beginnen we aan de eerste langzame klimmetjes, beetje bij beetje klimmen we richting Fazantheuvel, met zijn 62m het hoogste punt langs de route,

om bij de heuvel te raken moet men 100m de route verlaten langs een onverharde weg  maar….het is wel de moeite, op deze plaats heeft men een schitterend overzicht over de streek.
We zijn nu ook op een 500m van de Helleketel, om dit te bereiken moeten we terug even de route verlaten, helaas…bij aankomst is de Helleketel gesloten, wat een pech.
Aan de rand van het Helleketelbos vinden we een bankje waar we onze broodjes dan maar uit noodzaak verorberen.
Landelijke en rustige wegen brengen ons verder tot hartje Poperinge waar we genieten van een van de vele terrasjes aanwezig.
Voor de geïnteresseerden, in Poperinge kan men een bezoek brengen aan het Hoppemuseum.
Bij vertrek in Poperinge krijgen we terug een klimmetje langs een niet al te leuke straat, de klinkertjes liggen er niet te mooi bij en alles wat loshangt aan de fiets maakt danig lawaai.
Eens dit voorbij krijgen we betere wegen voor de wielen geschoven, we fietsen geregeld langs grote Hoppevelden 


tot we het bordje zien staan richting Abdij der Trappisten, daar ik geen zo’n trappistenzot ben (Sorry, Vader Abt) fiets ik er niet heen maar blijf de route verder vervolgen richting eindpunt in Haringe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten