Powered By Blogger

donderdag 7 april 2016

BRUGS OMMELAND

Brugs Ommeland tussen Damme en Zeebrugge


Het eerste fietsfeest van het fietsroutenetwerk Brugs Ommeland mochten we niet missen. Met zo'n schitterend zomerweer was een start in Damme met een lus tot aan de kust een ideaal parcours. We waren niet alleen met deze plannen. Op het plein voor het stadhuis in Damme was het al heel vroeg een grote drukte. Met bijgeleverd routeplan en museumpas kruisten we de Damse vaart, en reden langs de Sint-Christoffelhoeve, richting Dudzele. Bij het binnenrijden passeerden we het mooie 't Schottenhof. We staken vervolgens het Boudewijnkanaal over en reden langs dit kanaal, voorbij de Kapel van Terdoest naar Lissewege. Daar is van veraf reeds de stompe toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te zien. Na het kruisen van de Lisseweegse Vaart en van de spoorweg Brugge-Zeebrugge fietsten we, door het 'zeebos' naar de kust, aan het natuurgebied 'Fonteintjes'. Een ommetje op de dijk van Zeebrugge was zalig. We staken vervolgens het Boudewijnkanaal terug over, reden langs de oude vismijnsite, over de zeesluis en langs de vuurtorenweiden naar het centrum van Heist. Via het natuurgebied 'De kleiputten van Heist' fietsten we, langs het Leopoldkanaal, naar Ramskapelle waar de mooie 'Callants' molen staat te pronken. We vervolgden onze tocht langs het het Leopoldskanaal, dat met hetSchipdonkkanaal een dubbelkanaal vormt. We maakten de oversteek aan de Zelzatebrug, naar dat Schipdonkkanaal en fietsten richting Oostkerke. We passeerden nu de oude molen en de mooie knotwilgendreef naar het 'kasteel van Oostkerke'. Na een interessant bezoek aan de Dorpsmolen was het hoog tijd voor een goeie tripel in 'Taverne de Knotwilg'. Nadien reden we verder naar de Damse vaart richting 'De Sifon' aan de kruising met het dubbelkanaal. Het laatste stukje terug naar Damme verliep parallel en langs de Damse vaart. Tijd om Damme zelf eens te verkennen. Nadien was het even nagenieten op een terrasje op de markt.

Gevolgde route: 13-23-11-12-24-27-33-36-38-RK-41-22-20-19-18-17-16-25-13
Fietsroutenetwerk Brugs Ommeland Noord
Afstand: 50km

DammeSchellemolen


GITSBERGROUTE

Route omschrijvingDeze route doorkruist het landelijk gebied rond Roeselare. In het hart van West-Vlaanderen ontmoeten zandstreek en zandleemstreek elkaar. Variatie en reliĆ«f in het landschap zijn hiervan het resultaat. Vertrekpunt vormt de Roeselaarse Reo-Veiling aan de Oostnieuwkersesteenweg waarna je na enkele kilometers fietsen door het charmante Vijverbos rijd. Dit halfnatuurlijk bos is 9 ha groot en werd in 1985 aangekocht door de Vlaamse Gemeenschap. De vruchtbare grond maakt de streek tot een uitgelezen land- en tuinbouwgebied. Vooral groententeelt domineert vaak het landschapsbeeld. . Via de dorpskern van Westrozebeke bereiken we de voet van de Stadenberg (45 meter hoog). Na deze heuvel fiets je voor de eerste maal over de spoorlijn Torhout-Ieper en gaat het opnieuw in stijgende lijn op de Parnassusberg (42 meter hoog). Enkele kilometers verder passeer je het Hoogleedse gehucht ‘De Geite'. De volgende deelgemeente die deze route aandoet is het bloemendorpje Gits waar je de derde beklimming van de dag voorgeschoteld krijgt: De Gitsberg (45 meter hoog). Tussen Gits en Hooglede bevindt zich een Duitse militaire begraafplaats voor gesneuvelden uit de eerste Wereldoorlog. Via Hooglede rijden we langzaam maar zeker terug richting Roeselare en komen we terug bij het uitgangspunt







German Military Cemetery

Visitors to Commonwealth Cemeteries in Belgium will always note the inscription that the land has been donated in perpetuity, in remembrance of the sacrifice to save Belgium.
The situation for the quarter of a million German dead from the battles in West Flanders is somewhat different. Originally the Soldatenfriedhofs were as numerous on the ground as Britain's. However the territory was rented and initially for only 30 years.
After the Second World War an agreement was reached between the two governments and Belgium allowed four cemeteries which would act as concentration cemeteries. This land has also been given on a permanent basis.