Powered By Blogger

vrijdag 8 april 2016

MAERLANTROUTE

Damme, Sluis, Aardenburg zijn de prachtige stadjes waar de Maerlantroute voorbijkomt.
Damme is het startpunt van de Maerlantroute, deze route is een aaneenschakeling van rustige wegen, hoogtepunt van de route is de oversteek van het kanaal Brugge Sluis, hier mag je zelf even aan het rad draaien om de overzijde te bereiken, via het kanaal gaat de route richting Sluis. 

Het zeer toeristische Sluis is een ideale plaats om een eerste stop te maken, terrasjes genoeg, een rondrit maken rond de vestingen is meer dan de moeite, een groot stuk van die vestingen zit ook in de Zwinroute die ik later bespreek. 
Na een pauze bestijgen we weer ons paard en via rustige wegen fietst men richting Aardenburg, eerst moet men nog Stierskreek voorbij. Aardenburg is ook zo'n liefelijk stadje om door te fietsen,  

In het oude stadsgedeelte zijn nog vele 16de, 17de en 18de eeuwse gevels te bewonderen Aardenburg-cultuurstad
Na het verlaten van Aardenburg, fietst men niet zolang meer in Nederland, eens terug in Belgie komt men algauw aan het afleidingskanaal van de Leie. Na het verlaten van het kanaal fietst men door het ingepolderde landschap richting eindpunt Damme. 



















BOTERLANDROUTE

We laten de auto achter bij de IJzertoren om zo direct te starten langs de IJzer, ondertussen laat het zonnetje zijn eerste stralen zien, en is de lange broek er al te veel aan.
Het is zo goed als windstil en we genieten dan ook van de late najaarszomer, zij het wat met horten en stoten maar de mist verdwijnt langzaam.
We zijn nog maar pas weg of we moeten de IJzer verlaten en richting Sint Jacobs Kapelle fietsen, iets verder komen we terug aan bij de IJzer, we laten ons lekker en ongestoord meeglijden langs de stille IJzer, af en toe worden we opgeschrikt van een wegvliegende reiger die zich tussen het riet verscholen houd.
Aan Knokkebrug verlaten we de IJzer en fietsen nu via rustige boerenwegen richting Nieuwkapelle en Oudekapelle, gelukkig is het droog want de kleine wegen liggen er op sommige plaatsen nogal vettig bij, het is trouwens bietenmaand.
Heerlijke rustige wegen houden ons gezelschap, af en toe moeten we eens opzij voor een boerentractor maar dat kan onze pret niet bederven, die mensen moeten ook hun werk doen.
We fietsen nu door Lampernisse richting Zoutenaaie. Het kleinste dorp van Belgie met zijn zeven huizen en zeventien inwoners ligt er verlaten bij.
We zijn de enige die in de dorpscafetaria een koffie drinken, en het laat zich smaken.
We zijn nu halverwege en de eerste onverharde fietsstroken kondigen zich aan, we fietsen nu een viertal keer langs prachtige onverharde fietspaden door de akkers, laat de boeren nu maar voorbij razen, wij genieten met volle teugen van deze prachtige fietwegels.
Pervijze kondigt zich aan, we fietsen door het centrum richting spoorwegzatte. Deze spoorwegzatte is de verbinding tussen Nieuwpoort en Diksmuide.
Na 2km verlaten we dit heerlijke pad en brengt de route ons richting IJzer, we rijden nu over de Schoorbakkebrug richting Keiem langs het Zijdelinggeleed. Keiem zelf doen we niet aan, de route brengt ons terug richting IJzer.
We volgen nu de IJzer langs de noordzijde, hier is het veel rustiger fietsen en zeker even mooi. Uiteindelijk komen we terug in Diksmuide aan, de route brengt ons op prachtige wijze bij de markt waar we nog even nagenieten en napraten over deze schitterende tocht op een van de vele terrasjes. We moeten nog eventjes fietsen tot aan de brug over de IJzer waar we linksaf moeten, echter de provincie heeft hier de veiligheid van de route nog eens in het daglicht gesteld door de route rechtsaf te laten gaan en onder de brug door te fietsen tot aan de IJzertoren.


















FREDDY's ROUTE

Route samengesteld met knooppunten
Mijn route start in Sluis
Meer bepaald aan de molen rijdt je richting Aardenburg,
Bij het verlaten van Sluis aan de molen, heb je vrijwel onmiddellijk op je linkerhand een ruime parking , waar jeje auto kwijt kan en de parking is gratis.
Ook ter hoogte van de parking bemerk je al je eerste bordje van de knooppunten met als nummer "99"..............
Je kunt onmiddellijk vertrekken door rechts de hoofdweg te verlaten en  langs de dijken van Sluis op weg te gaan voor een zowat 50 km lange fietsroute die zeker de moeite waard is 
Hier volgende knooppunten : die je kan afdrukken en op je kader , meer bepaald op de buis van je fiets kan plakken .............


99-97-96-31-30-31-35-36-44-41-12-11-15-17-13-40-46-47-78-77-76-73-71-70-99

















MOERENROUTE

Bij een gezellig temperatuurtje van 27° besloten we de Moerenoute te fietsen, 2 dagen voordien hadden we de Cobergherroute gefietst en ik wilde zo snel mogelijk weten welke van de 2 de mooiste is. 
Aan het kasteel van Beauvoorde aangekomen konden we zien aan de wagens met fietsendragers dat er nog mensen op toer waren met hun fiets.
Beauvoorde bekent om zijn paté is een klein en leuk dorpje die onder bewind staat van Wulveringem.
Op een steenworp van de Franse grens, diep verscholen in de westhoek malen we onze eerste km's, we fietsen door Izenberge langs de prachtige Sint Mildredakerk met zijn mooi laatromaans torentje. Alsmaar dichter komen we bij de franse grens, en fietsen door Gijverinkhove. Kronkelende wegen leiden ons naar Leisele, de Stalijzermolen trekt onze aandacht, deze molen is gebouwd in 1804, geklasseerd in 1973 en gerestaureerd in 1995.
Nadat we deze molen van dichtbij bestudeerd hebben vervolgen we onze weg en fietsen doorgeen Leisele, we zijn nu zeer dicht bij de franse grens maar fietsen er net niet over. Vooraleer we de lange rechte wegen aandoen door de Moeren fietsen we door Houtem die er verlaten en stil bijligt. 
We fietsen over de Bergenvaart en zien nu nog enkel rechte wegen en boerderijen, Zuidwesterwind is ideaal op dit moment, we laten ons meedrijven door een licht briesje en genieten, een boerentraktor is het enige die onze rust verstoord. Na enkele km's rust zien we aan onze linkerzijde de Sint Karelsmolen opduiken, we fietsen er niet langs maar gaan rechtsaf richting Sint Guustaafmolen, deze oude stenenpoldermolen is sinds 1923 ontdaan van zijn wieken.
Na deze molen komen we voor een tweede keer aan bij de bergenvaart die we een eindje volgen tot in Bulskamp. We fietsen niet voorbij de mooie Sint Bertinuskerk maar gaan rechtsaf richting Wulveringem, kleine rustige wegen brengen ons terug in Beauvoorde.
Een bezoek aan  Kasteelbeauvoorde die eigendom is van de belgische staat is meer dan de moeite. Conclusie van beide Moerentochten, de Moerenroute is veel mooier dan de Cobergherroute