Powered By Blogger

maandag 16 mei 2016

GOEDENDAGROUTE

Kortrijk de stad van de Guldensporenslag in 1302 is de starplaats van de vernieuwde Goedendagroute. Idd. de Goedendagroute is in 2003 vernieuwd en is een zeer mooie route geworden.
De route komt door het prachtige recreatiedomein de Gavers in Harelbeke, en daar hebben wij dan ook de start genomen, parking is er in overvloed.
De eerste 3km fietsen we dus door de Gavers, best is hier door te fietsen in de voormiddag en zeker op zondag.
Rond het 179 ha grote natuurdomein is het heerlijk en rustig fietsen, dat ondervind men algauw wanneer men aan het einde komt van het domein en het iets drukkere verkeer tegemoet fietst.
We fietsen richting Kortrijk via het kanaal Bossuyt Kortrijk. Vanaf 't Hoge gaat de route meer naar een glooiend landschap en fiets men voorbij het studentendorp Katho en Kulak.
Prachtige vergezichten sieren het landschap en al fietsend trotseren we enkele licht heuveltjes, we fietsen door Bellegem, Rollegem en Aalbeke. A17, E17 zijn de autosnelwegen die we 3 maal overfietsen om Marke te bereiken. We fietsen nu richting Kortrijk, in Bissegem fietsen we terug langs de Leie, enkele rustige onverharde en nieuwe fietspaden brengen ons naar de markt van Kortrijk, hier is het heerlijk vertoeven op de vele terrasjes. De Broeltorens, Belfort en Begijnhof zijn prachtige en belangrijke bezienswaardigheden.
Na al dit moois fietsen we door het centrum richting eigenlijke startplaats de Groeningeabdij, wie denkt geconfronteerd te worden met drukke verkeer in het centrum heeft het mis, door Kortrijk fietst men langs heerlijke fietswegels.
Doordat wij gestart zijn in Harelbelke, volgen we onze route verder en komen terug aan de Leie, die volgen we tot in Kuurne, hier moeten we tot onze spijt het heerlijke pad langs de Leie verlaten, we fietsen nu door een residentiele wijk om uiteindelijk de Gavers terug te bereiken.
Na onze fietstocht hebben we nog even genoten van het mooie terras met zicht op het Gavermeer. 



KOMMIEZENROUTE

Kommienzenroute (50 km)Op deze fietsroute wordt de grensstreek, in de omgeving van Menen verkend. De Leie vormt hier de natuurlijke grens tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. In het leven van alledag nam het smokkelen van koopwaren hier jarenlang een voorname plaats in. Legio zijn de verhalen van gewiekste smokkelaars ("blauwers") en ijverige douaniers ("kommiezen"). Vertrekkend vanuit Menen wordt de Leie aan Begische zijde stroomopwaarts gevolgd tot in Wervicq-Sud. Vervolgens worden de Franse grenssteden Bousbecque en Halluin aangedaan. Terug op Belgisch grondgebied wordt via oude smokkelpaden en de E17-grenspost van Rekkem naar Lauwe gefietst, vanwaar het jaagpad langs de Leie tot in Menen gevolgd wordt. Langsheen het landelijk traject situeren zich diverse bezienswaardigheden: het Meense stadscentrum met het stadsmuseum 't Schippershof, het belfort en de kazematten, het jukeboxmuseum, het domein Dalle-Dumont, het Duitse militaire kerkhof in Wervicq-Sud, de hoeve "Du Mont" in Halluin, stille getuigen van industriële archeologie zoals oude vlasroterijen, papierfabrieken langs de "Golden River", …




DE LEIE EN HET KANAAL VAN DE LEIE NAAR ROESELAREDe Leie is evenals de Dender een zijrivier van de Schelde en ontspringt in Frankrijk. De totale lengte van deze rivier bedraagt 202 km. De Leie is tevens ook een belangrijke verbinding met het Nord-Pas de Calais. In België is de Leie sterk gekanaliseerd, maar eenmaal de grens met Frankrijk gepasseerd, kronkelt de Leie door een prachtig landschap en kruist het Kanaal Duinkerken - Schelde. Bij Aire-s-la Lys kan men kiezen om richting de Schelde te varen of naar de kust met de havensteden Calais en Duinkerken. Men kan beter kiezen voor Gravelines met zijn jachthaven. Gent is natuurlijk een prachtig uitgangspunt om de Leie te bevaren. In 
via Deinze naar Brugge vind men alles over het prachtigste gedeelte van de Leie en hier wordt de geschiedenis van Vlaanderens Golden River beschreven.

Van Deinze tot aan de Franse grens kan men de Leie in 2 secties verdelen. De eerste is Deinze - Kortrijk met een lengte van 24,7 km en de tweede is Kortrijk - Armentieres met een lengte van 37,2 km. Vanaf Menen tot Armentieres vormt de Leie gedurende 24,2 km de grens met Frankrijk en wordt daarom ook wel de Grensleie genoemd. Alle vaste oeververbindingen hebben een minimale dvh van 5 m, behalve de Budabrug te Kortrijk. Deze heeft een dvh van 4,5 m. Het traject is ook aantrekkelijk doordat het slechts 4 sluizen heeft. De kunstwerken worden van maandag t/m zaterdag bediend van 06.00 uur tot 22.00 uur. De verkeerspost Kortrijk en Sluis Komen van 06.00 uur tot 19.30 uur. Op wettelijke feesdagen die niet op een zondag vallen (uitgezonderd 1 januari en 25 december) worden de sluizen van St.Baafs-Vijve, Harelbeke en Menen bediend van 06.00 uur tot 22.00 uur met uitzondering van de verkeerspost te Kortrijk. Die wordt van 06.00 uur tot 19.30 uur bediend. Voor de snelvaartzones gelden dezelfde regels als op de Bovenschelde.

DEINZE - KORTRIJK
Zoals al vermeld is dit gedeelte gekanaliseerd en behoorlijk recht. Vertrekkende uit Deinze gaat men BB uit en men vaart al spoedig onder de spoorbrug (dvh 5 m) van Deinze door. Bij Machelen passeert men een hoogspanningsleiding gevolgd door de Machelenbrug (dvh 5 m) en wat verder de brug bij Gottem (dvh 5 m). Links en rechts van de Leie liggen nog de vroegere meanders. Na de Olsenebrug en de Zultebrug (beiden met een dvh van 5 m) bereikt men aan BBzijde een oude meander compleet met een oude sluis, welke echter afgesloten is. Rechtdoor, na 10 km van Deinze, bereikt men Sluis St.Bataafs-Vijve (136 m x 16 m, verval 2,4 m, VHF 22). In een zijarm aan de oude sluis te Sint-Eloois-Vijve is de Waregem Yacht Club gevestigd met de benodigde infrastructuur en camerabewaking. Passanten zijn hier van harte welkom. Men vaart nu naar 
Waregem, na eerst de Sint Eloois-Vijvebrug (dvh 5 m) gepasseerd te zijn. Na een hoogspanningsleiding en de brug van de N772 volgt een snelvaartzone van enkele kilometers tot het Kanaal van de Leie naar Roeselare. Dit gedeelte is vrij van bruggen en het kanaal bevindt zich aan SBzijde. Voorbij het kanaal passeert men de brug van Desselgem naar Ooigem (dvh 5 m) en vaart men bij Bavikhove onder een hoogspanningsleiding door, waarna men de brug van de N36 (dvh 5 m) passeert.Men komt nu in Harelbeke en na de Harelbekebrug (dvh 5 m) gepasseerd te zijn, bereikt men Sluis Harelbeke (115 m x 12,5 m, verval 2,20 m, VHF 20). De sluis bevindt zich aan BBzijde. Aan SBzijde is geen doorvaart. Na de sluis passeert men de Kuurnebrug (dvh 5 m) en volgt er een korte snelvaartzone tot de brug van de ringweg te Kortrijk (dvh 5 m). Halfweg dit gedeelte is aan SBzijde de Kuurnse Watersportvereniging gevestigd met een zeer goede infrastructuur. Men nadert nu Kortrijk. Vlak naast de monding van het Kanaal Bossuit-Kortrijk is de Kortrijkse Yacht- en Kanoclub gevestigd, zonder infrastructuur. Aan de andere zijde en tegenover Sluis 11 Kortrijk van het Kanaal Bossuit - Kortrijk staat het monument van koning Leopold III te paard, ter nagedachtenis van de 18-daagse veldtocht. Na de Groeningebrug (dvh 5 m) ziet men aan BBzijde de Nieuwe Dambrug (dvh 2,97 m). Dit is een arm van de Leie en aan BBzijde kan men aanmeren en overnachten. verder is deze arm niet bevaarbaar. SB wal aanhoudend passeert men de Budabrug (dvh 4,5 m) en de Reepbrug (dvh 5 m). Ook hier kan men aan BBzijde aanmeren en overnachten vlak bij de beroemde Broeltorens. Kortrijk moet men zeker bezoeken.


KORTRIJK - ARMENTIERES
Bij het verlaten van Kortrijk passeert men de Gerechtshof- en de spoorbrug (beiden met een dvh van 5 m). De Leie en het vlas zijn altijd nauw met elkaar verbonden geweest. Deze streek wordt ook wel de Vlasstreek genoemd. Kort achter elkaar passeert men de Bissegem-Markebrug en de brug van de R8 (beiden met een dvh van 5 m). Na de brug van de A17 (dvh 5 m) en de brug te Wevelgem (dvh 5 m) vaart men voorbij Wevelgem onder 2 hoogspanningsleidingen door. Na de Menen-Halluinbrug en de Rijsselbrug heeft men aan BBzijde het Franse Halluin en aan SBzijde het Belgische Menen. Nog niet zo lang geleden stroomde de Leie door het centrum van Menen. Aan SBzijde ziet men de oude sluis van Menen en voor de sluis kan men aan BBzijde aanmeren en is er een jachthaven met infrastructuur.


Om de Leie bevaarbaar te maken voor schepen tot 1350 ton heeft men ook hier de Leie sterk gekanaliseerd en men vaart nu rechtdoor naar de nieuwe Sluis Menen (185 m x 12,5 m, verval 1,70 m, VHF 20). De sluis bevindt zich aan SBzijde en avnaf hier begint de Grensleie. Zowel voor Sluis Menen als erna kan men aanmeren. Bij Bousbecque is er aan BBzijde nog een oude meander. Naar Wervik is het rustig varen. 


Na de brug van Wervik (dvh 5 m) volgt er een korte snelvaartzone. Aan BBzijde is nog een oude meander en aan SBzijde een mogelijkheid tot aanmeren en overnachten. Men ligt hier wel in de snelvaartzone. Na de Ballokbrug eindigt de snelvaartzone en men bereikt Komen. Zo heet het stadje aan SBzijde en aan BBzijde heet het Comines. 4 km na Wervik en de brug Komen gepasseerd te zijn, bereikt men Sluis Komen (185 m x 12,5 m, verval 1,10 m, VHF 17). Voor en na de sluis kan men aanmeren en er is tevens de mogelijkheid om rode mazout te tanken. Na de sluis is er aan BBzijde weer een oude meander. Het landschap wordt weer wat landelijker en men bereikt Warneton. De brug hier levert ook geen moeilijkeden op. De Leie maakt hier een bocht naar BB en na 3 km van Warneton bereikt men op Frans gebied Deulemont, waar het Canal de la Deule begint. Via dit kanaal komt men door Lille op het Kanaal Duinkerken-Schelde uit, één van de vele mogelijkheden om het Nord-Pas de Calais te ontdekken. Maar men volgt de bocht naar SB, passeert bij Frélinghien de brug en wat verder de Badoubrug van de D7. Na deze brug is er aan SBzijde een oude meander. Nu volgt nog de brug bij Houplines en de spoorbrug voor men Sluis Armentieres (VHF 18) bereikt. Hierna bevindt men zich definitief op Frans grondgebied. Armentieres beschikt over een goede jachthaven.

KANAAL VAN DE LEIE NAAR ROESELARE
Dit 16,5 km lange kanaal gaat alleen maar naar Roeselare. Het is echter de moeite waard om Roeselare te bezoeken. Men is er bezig om een jachthaven met goede infrastructuur te realiseren. Het kanaal heeft slechts één kunstwerk en dat is Sluis Ooigem (115m x 12,5 m, verval 7,5 m, VHF 18). De bedieningstijden zijn hetzelfde als de bedieningstijden van de kunstwerken van de Leie. Alle bruggen zijn vaste oeververbindingen met een minimale dvh van 6 m, behalve de Dorpsbrug te Ingelmunster. Die heeft een dvh van 4,8 m. Na de sluis van Ooigem volgt er een snelvaartzone van zo'n 3 km. Eerst passeert men de Zwaantjesbrug, een hoogspanningsleiding en na de voet- en fietsbrug is aan BBzijde WSV Ingelmunster gevestigd, niet bepaald geschikt voor de toervaarder. De snelvaartzone eindigt bij de Wantebrug. Hierna volgt de ringwegbrug van Ingelmunster, de Lynsbrug en de eerder genoemde Dorpsbrig. Voorbij Ingelmunster vaart men onder een hoogspanningsleiding en de Emelgembrug. Aan BBzijde ligt Izegem. Na de Centrumbrug van Izegem volgt weer een hoogspanningsleiding en als men de zwaaikom aan SB bij Kachtem bereikt, is er nog een snelvaartzone van 3 km. Voor de Sasbrug is aan SBzijde de Izegemse Watersportvereniging gevestigd, ook meer voor snelle motorboten. Na de Sasbrug volgt de brug van de A17 en bij de Schaapsbrug eindigt de snelvaartzone. Na een zwaaikom aan SB en de Bruanebrug gepasseerd te zijn, bereikt men het centrum van Roeselare. Hopelijk is de nieuwe jachthaven spoedig gerealiseerd.


















LEIESTREEKROUTE

Ieder fietsliefhebber moet zeker de Leiestreek bezoeken met de fiets, een ideale fietsroute is daarvoor de Leiestreekroute. De ideale startplaats is het kerkje van Drongen, vanaf hier kan je de route inpikken en fiets je richting watersportbaan, zo'n 3/4 van de watersportbaan fiets je af om rechtsaf de watersportbaan te verlaten en rondom de blaarmeersen te fietsen langs een schitterend fietspad. Wanneer de blaarmeersen voorbij zijn, fietst men door mooie wijken en rustige wegen richting Deinze. 
Bij het binnenrijden van Deinze moet men wel even opletten en de bordjes goed in de gaten houden, er staan meerdere bordjes in Deinze van andere routes. 
De Leiestreekroute loopt volledig door Deinze tot aan de rotonde, hier gaat de route verder langs het afleidingskanaal van de Leie, nog eventjes geduld en uw fietstocht zal beloond worden met een van de prachtigste fietstrajecten van de dag. Nog eventjes langs de drukkere N466, bij het rechtsafdraaien van de grote baan weg, ga je richting Leie, wanneer men het prachtige onverharde fietspad opkomt ziet men rechts een prachtig stuk oude Leie. 


toen wij er langzaam voorbij fietsten waande ik mij bij de Witte van Zichem, jongeren waren aan het zwemmen en spelen in dit oude stuk Leie, het was om bij weg te dromen. 
Bij een rustplaats konden we niets anders dan halt houden en genieten van deze taferelen. 
Na dit prachtig schouwspel, moesten we verder want er stond nog zoveel moois op het programma. 
Niet zoveel verder kon men tussen de bomen de eerste beelden zien van het kasteel van Ooidonk



Voorbij het kasteel rijden zonder te stoppen is niet slim, wat ik wil toevoegen aan dit is; als je voor de poort staat moet men zeker eventjes de route verlaten, je fietst het kleine straatje met kasseien aan de linkerzijde van de poort in tot even voorbij een duiker waar men onder fietst, iets voorbij die duiker heeft men aan de rechterzijde een prachtig zicht van het kasteel, hier worden de meeste foto's en schilderijen gemaakt. 
Nog dit; een bezoek aan de tuinen en het kasteel zelf loont meer dan de moeite. 
Naast het kasteel is ook een lekker en gezellig terras voorzien. 
Wanneer men na een gezellige stop terug de fiets opkruipt, gaat de route richting Bachte Maria Leerne, St Martens Leerne, Deurle en St Martens Latem, wat je hier nog te zien krijgt vertel ik niet meer, dit moet jezelf allemaal zien en meemaken. 
Wie denkt na dit is het gedaan heeft het mis voor, we gaan nu richting autosnelweg en richting Afsnee, hier staat jou nog een verassing te wachten, terug aan de Leie aangekomen, is het terug heerlijk fietsen en dit tot in Drongen. 
Vorig jaar heb ik deze route gefietst met vrienden uit Nederland, men moet toegeven dat we op fietstgebied deze mensen niet meer kunnen verrassen, maar dat was helemaal niet zo, integendeel. 
Klik op foto voor groot formaat
Klik op foto voor groot formaat
Klik op foto voor groot formaat
Klik op foto voor groot formaat
Klik op foto voor groot formaat
Klik op foto voor groot formaat