Powered By Blogger

donderdag 21 april 2016

SENSE KREKENROUTE


Vorig jaar heb ik de Sentse Krekenroute gefietst en was niet zo erg opgetogen na de tocht.
Toen heb ik over deze route een verslag geschreven en een waardering gegeven die niet zo goed was.
Van de toeristische dienst van Oost Vlaanderen kreeg ik toen de melding dat de Sentse Krekenroute zou herzien worden en ook zou verbeteren.
Dinsdag vonden wij het de moeite na een zwaar fietsweekend het eens wat kalmer aan te doen en een kortere route te fietsen, onze blik viel op de Sentse Krekenroute, tenslotte wilde ik wel eens zien wat ze er van gebakken hadden na hun herziening.
In St Laureins waar de startplaats is kocht ik mij een kaartje van deze route, en vertrokken met een heerlijke zonnetje richting krekengebied. Ondertussen kwamen we aan het eerste luisterverhaal.
Wat is nu dat luisterverhaal, in het VVV kantoor kan men bij aankoop van de kaart een koptelefoon meekrijgen en op enkele plaatsen waar een bordje staat met een luisterend oor op, een verhaal horen over deze streek.
We waren nog maar net buiten St Laureins of we vonden al meteen de rust, mais links en rechts van de baan was onze metgezel, we waren precies helemaal alleen op de wereld in dit gebied.
Wat een verschil met de dag voordien toen we langs de ring van Antwerpen fietsten.
De eerste kreek waar we doorheen fietsen is de Vrouwkeshoekkreek, een uitloper van de Hollandse Gatkreek die we zien aan onze beiden kanten. We verlaten nu voor een tijdje de kreken en fietsen constant langs rustige wegen en open landschap, iets voorbij Sint Margriete krijgen we een minder fraai stuk.
We gaan wat dokkeren over de kasseien, 1km300 lang is deze kasseizone.
Waterland Oudeman, Watervliet en uiteindelijk St Jan in Eremo zijn we voorbijgefietst, we komen terug bij de kreken aan en zien aan onze rechterzijde het grote Oostpolderkreek.
De route gaat nu richting Bentille, net buiten dit dorp moeten we spijtig genoeg langs de drukke baan richting Kaprijke, wanneer we deze drukke weg gelukkig verlaten komen we terug langs rustiger wegen en fietsen we nu langs de prachtige Ommegankapelletjes, vele kapelletjes langs dit traject sieren het landschap, daartussen zien we de Kleemkapel, we stappen even af om deze kapel van binnen te bewonderen.
We fietsen nu het prachtige Kaprijke binnen, en fietsen rond het stadhuis, de vernieuwde route brengt ons niet meer naar Eeklo en de drukke expressweg, maar gaat nu via rustige wegen en enkele bospassages richting eindpunt Sint Laureins.
De Sentse Krekenroute is door zijn vernieuwing veel verbeterd, voor wie rustig wil genieten langs rustige wegen is dit een ideale route.

GOEDENDAGROUTE

Kortrijk de stad van de Guldensporenslag in 1302 is de starplaats van de vernieuwde Goedendagroute. Idd. de Goedendagroute is in 2003 vernieuwd en is een zeer mooie route geworden.
De route komt door het prachtige recreatiedomein de Gavers in Harelbeke, en daar hebben wij dan ook de start genomen, parking is er in overvloed.
De eerste 3km fietsen we dus door de Gavers, best is hier door te fietsen in de voormiddag en zeker op zondag.
Rond het 179 ha grote natuurdomein is het heerlijk en rustig fietsen, dat ondervind men algauw wanneer men aan het einde komt van het domein en het iets drukkere verkeer tegemoet fietst.
We fietsen richting Kortrijk via het kanaal Bossuyt Kortrijk. Vanaf 't Hoge gaat de route meer naar een glooiend landschap en fiets men voorbij het studentendorp Katho en Kulak.
Prachtige vergezichten sieren het landschap en al fietsend trotseren we enkele licht heuveltjes, we fietsen door Bellegem, Rollegem en Aalbeke. A17, E17 zijn de autosnelwegen die we 3 maal overfietsen om Marke te bereiken. We fietsen nu richting Kortrijk, in Bissegem fietsen we terug langs de Leie, enkele rustige onverharde en nieuwe fietspaden brengen ons naar de markt van Kortrijk, hier is het heerlijk vertoeven op de vele terrasjes. De Broeltorens, Belfort en Begijnhof zijn prachtige en belangrijke bezienswaardigheden.
Na al dit moois fietsen we door het centrum richting eigenlijke startplaats de Groeningeabdij, wie denkt geconfronteerd te worden met drukke verkeer in het centrum heeft het mis, door Kortrijk fietst men langs heerlijke fietswegels.
Doordat wij gestart zijn in Harelbelke, volgen we onze route verder en komen terug aan de Leie, die volgen we tot in Kuurne, hier moeten we tot onze spijt het heerlijke pad langs de Leie verlaten, we fietsen nu door een residentiele wijk om uiteindelijk de Gavers terug te bereiken.
Na onze fietstocht hebben we nog even genoten van het mooie terras met zicht op het Gavermeer. 


VEURNE AMBACHTROUTE

Met een lekker zonnetje en goede temperatuur zijn we vandaag begonnen aan de Veurne Ambachtroute. Mooie startplaats was voor ons Wulpen, makkelijk bereikbaar vanaf de autosnelweg en ideaal om rond de middag in Veurne aan te komen om de terrasjes te doen.
Vanaf Wulpen fietsen we richting paardenvissersdorp Oostduinkerke, via het dorp komen we in het duinenlandschap van de Doornpanne terecht, dit 240ha grote duinmassief is ideaal geschikt om te wandelen.
Een prachtig fietspad loopt eveneens door dit duinmassief en wij mogen er van profiteren langs onze route, we fietsen over de hoge Blekker, met zijn 33m de hoogste duinentop van de Vlaamse kust.
We fietsen nu langs prachtige villa’s door het duinengebied, tijdens onze tocht trekt de Zuid-Abdijmolen onze volle aandacht, deze molen is tijdens de zomermaanden iedere dag toegankelijk.
Na ons duinengebied trekken we nu het open landschap in richting Veurne, ver voor ons zien we reeds de prachtige kerktorens opduiken van deze mooie stad. Wanneer we aan de rand komen van Veurne is het even opletten geblazen bij het dwarsen van een gevaarlijk kruispunt.
We fietsen nu dwars door Veurne, of we proberen het althans, de liefelijke terrasjes dwingen ons af te stappen en er gebruik van te maken. Ondertussen genieten we van de prachtige gevels en torens die te bewonderen zijn, we moeten helaas verder en fietsen nu richting Lovaart waar we enkele km’s gaan langs fietsen.
Aan het brugje van Steenkerke fietsen we linksaf door het dorp van Willem Vermandere. Vanaf nu fietsen we vele km’s door landbouwgebied, vele kronkelende en rustige wegen brengen ons richting Oeren
.
 

Tot 1970 was dit kleine dorpje zelfstandig. Het laatgotisch kerkje uit de 16é eeuw is dan ook meer dan een bezoek waard, rond dit kerkje zie je de massagraven uit de oorlog 1914-1918.
Net voorbij het kerkje komt men voorbij café “De Leute”. Het opschrift aan de gevel moet men zeker eens lezen. We fietsen nu verder richting Alveringem, aan de Lovaart fietsen we linksaf langs het kanaal tot aan de voetgangersbrug waar we over moeten.
Weerom gaat de route via kronkelende landbouwwegen, ondertussen fietsen we voorbij Avekapelle en krijgen we enkele prachtige afzonderlijke fietspaden door open landbouwgebied tot Booitshoeke.
Het Sint Audomaruskerkje van Booitshoeke die staat te blinken in de zon trekt ondertussen de volle aandacht van iedere toerist. Stilaan naderen we ons einde, nog even over de autosnelweg en we fietsen zo weer Wulpen binnen.
De Veurne Ambachtroute is een ware topper waar we enorm van genoten hebben. 
Oostduinkerke
Fietspad door de Doornpanne
Zuid-Abdijmolen
Veurne
Veurne
Veurne
Voetgangersbrug langs de Lovaart
Typisch Boerderij

Booitshoeke