Powered By Blogger

zondag 10 april 2016

YZERBROEKENROUTE

De Westhoek is wellicht de verrassendste streek van toeristisch Vlaanderen.
U vindt er een uitbundige mix van natuur en comfort, van authenticiteit en plezier, van cultuur en gezelligheid. Beboste heuveltoppen, de IJzervlakte, de polders, historische stadjes, knusse dorpen, stuk voor stuk nodigen ze uit tot leuke ontdekkingstochten.
De IJzerbroekenroute is typische een route die bijna aan deze voorwaarden voldoet.
 
Enkel de beboste heuveltoppen zijn hier niet van toepassing, de IJzervlakte, polders en knusse dorpen zijn volop aanwezig.
Gestart aan de Steenstraat aan de Ieperlee die gelegen is tussen Bikschote en Zuidschote brengt de route ons langs rustige wegen via akkerbouw richting Reninge.
De prachtige Sint Rictrudiskerk trekt ver voor we het dorp bereiken onze aandacht. Na een bezoekje aan het kerkhof waar een oom begraven ligt die stierf op jonge leeftijd fietsen we verder richting de IJzer.
Aangekomen aan deze waterloop die menigmaal buiten zijn oevers treed, fietsen we linksaf richting Fintele.
In dit gehucht stromen de IJzer en de Lovaart samen, sluiswachter zijn in dit gehucht is zeker geen pretje bij hevige regen.
Na een bezoekje aan een van de lokale terrasjes gaat onze route verder via kronkelende en rustige wegen richting Lo.
Dit dorp is een aanrader wat betreft kunst, hier kan men makkelijk enkele uren besteden aan het bezoeken van diverse tentoonstellingen. De Westpoort, Caesarsboom, Markeymolen, Duiventoren en Sint Pieterskerk zijn stuk voor stuk schitterende bezienswaardigheden.
Na een rondje in het dorp fietsen we weerom de vrije natuur in, de stilte en rust langs de route blijft ons begeleiden, aangekomen aan de Knokkebrug is het even wat drukker, drukte door de vele fietsers die hier de brug over gaan, we blijven even stilstaan aan de brug en zijn getuige van enkele ligfietsers die voorbijzoeven.
Aan de Knokkebrug kan men de samenvloeing bewonderen van IJzer en Ieperlee, langs deze laatste gaan we onze weg verder vervolgen, 7km fietsen we langs dit heerlijk kanaal tot we terug ons einde bereiken aan de Steenstraat, net voor het einde zien we aan onze linkerzijde het monument van de gebroeders Van Raemdonck die op 22jarige leeftijd het leven lieten tijdens de eerste wereldoorlog.
Tijdens het fietsen in de Westhoek wordt men meerder malen herinnerd aan deze gruwel die vele mensenlevens heeft gekost

Geen opmerkingen:

Een reactie posten