Powered By Blogger

maandag 11 april 2016

GODELIEVEROUTE

Hoe hard het leven van een jonge vrouw kan zijn, heeft Godelieve aan de lijve ondervonden. 
Godelieve werd geboren omstreeks 1052 en op 6 Juli 1070 gewurgd door lijfwachten van haar echtgenoot. 
Op de plaats waar Godelieve gedumpt werd na de moord is nu het Godelieveklooster, ook genaamd Abdij Ten Putte.

 

Deze Abdij is toegankelijk voor het publiek en men kan er ook de start nemen van de Godelieveroute.


Deze route loopt grotendeels door landbouw en akkergebieden tussen Nieuwpoort en Gistel. 
We nemen dus de start aan het klooster te Gistel, aan dit klooster is ruime parking voorzien. We fietsen zuidwestwaarts richting Zevekote langs een kanaaltje het Grootgeleed genaamd. 
De route is een aaneenschakeling van rustige wegen die ons door Slijpe naar Westende brengt. 
Via de Schuddebeurze, een gehuchtje tussen Lombardsijde en Westende maken we eigenlijk een ommetje, we komen in dit gehuchtje tweemaal op dezelfde plaats. 
Eens dit voorbij fietsen we naar het kanaal tussen Nieuwpoort en Oudenburg, aan de brug in Slijpe gaan we linksaf richting Middelkerke, deze weg is wel de drukste baan die er is langs de route, nochtans zijn er mogelijkheden genoeg om deze baan links te laten liggen. 
Goed, we fietsen door Wilskerke en zien aan de kerk het standbeeld van Fleris zien. 
Fleris was een knecht die graag knechten en meiden peste, op aanraden van de pastoor gaven ze Fleris pap met look, nadat hij zijn pap binnen had verhuisde hij van het erf, de volgende nacht daarop brande de hoeve helemaal af. 
We fietsen verder richting Leffinge, alwaar we de prachtige kerk kunnen bewonderen. 

 

van hieruit fietsen we terug naar het kanaal tot aan de brug in Snaaskerke, hier gaan we het kanaal over en volgen de oude spoorwegbedding richting Gistel. 
We volgen nu ook een gedeelte van de Wijnendaleroute, aan het station te Moere verlaten we de oude spoorwegbedding en fietsen richting Moere, vanaf hier is het weerom zeer rustige maar ook bloot, daarom noemt deze streek ook Moere Blote. 


Bij hevige wind is het tot in Zevekote waar ons einddoel ligt hard duwen op de trappers, bij aankomst mogen we terug blikken op een mooie en leuke route. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten